Leczenie

Dodane: 14-01-2016 10:47
Leczenie przeszczep łańcuchowy

Indywidualna dieta

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Ryzyko jest wszędzie

Należy pamiętać o tym, że ćwiczenia mimo, ze są dobre dla naszego zdrowia, to można się również przy nich uszkodzić. Źle wykonywane ćwiczenia mogą doprowadzić do kontuzji, czasami na tyle poważnych, ze będziemy się z nimi borykali całe życie.

Inną sprawą jest nieumiejętne posługiwanie się sprzętem na siłowni- może to doprowadzić nawet w skrajnych przypadkach do śmierci, co na szczęście zdarza się dość rzadko. Kolejną sprawą jest źle dobrana suplementacja lub jej przedawkowanie. Pamiętajmy więc, że najważniejszy we wszystkim jest zdrowy rozsądek i umiar.


Za Wiki, definicja aminokwasów:

Aminokwasy (aa, AA, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową.

Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna (kwas 2-aminoetanofosfonowy).

Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.

Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy